Fal Sepeti Blog

Meme Kanseri ve Tedavi Yolları

Meme kanseri dediğimiz, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde çoğalmasıdır. Vücuttaki tüm hücrelerin çekirdeğinde genler bulunur, hücrelerin normal şekilde büyümelerini ve sağlıklı olmalarını kontrol eder. Genler, hücrelerin normal bir şekilde çoğalmalarını sağlarlar.  Bu genler de radyasyon, çevre etkenleri mikroorganizmalar gibi bazı faktörlerle bozulma gösterebilirler. Bu çoğalma sonucunda, doku fazlalığı ortaya çıkar, bu doku fazlalığı da tümör adını alır. Eğer bu dokuda yer alan hücreler yayılma ve başka bölgelere gitme eğilimi gösterirlerse kötü huylu tümör, kanser, adını alırlar. Eğer tümörler, oldukları yerde kalmaya devam ederlerse iyi huylu tümör adını alırlar.

Meme Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Meme kanseri, doktor tarafından muayene esnasında ya da radyolojik incelemede ortaya çıkmaktadır. Fakat bu aşamaya dek oldukça uzun zaman geçmesi gerekebilmekte. Kadınlar genellikle minimum 1 cm ve üzeri büyüklüğündeki bir kitleyi, elle kontrol muayenesinde fark edebilir. Meme kanserinde erken teşhis son derece önemlidir. Meme kanserinin büyük bir kısmı hastanın kendisi tarafından fark ediliyor. Kanserli kitleler normal dokuya oranla daha sert, düzensiz kenarlı ve pürtüklü olur. Kitlenin meme dokusu içerisinde rahatça oynatılması mümkün değildir.

Meme kanseri uzak organlara yayılmış ise, yayılma oluştuğu bölgeler genellikle kalça ve omurga kemikleri ve akciğer ile karaciğer de yaygın olarak görülmekte.

Fakat kimi hastalarda bu belirtilerin hiçbiri meydana gelmez ve meme kanseri sadece, mamografi incelemesi ile teşhis edilebilir. Meme kanserinde erken teşhis için; Meme başından akıntı varsa; meme başında içe doğru çekilme, içe çökme ya da şekil bozukluğu oluşmuşsa mutlaka doktor muayenesine gidilmelidir. Yine; meme başında soyulma, kabuklanma, meme yüzeyinde yara ya da kızarıklık, ödem, şişlik de fark ederseniz doktor muayenesi olmanızda yarar var.

Meme Kanserinde Tedavi Yöntemleri

Meme kanseri tedavisi olmak üzere olan kadınların bir çok tedavi seçeneği vardır. Meme kanseri ameliyatı, kemoterapi, radyoterapi ya da hormon terapisi ve biyolojik terapi görmeleri mümkün. Tedavi yöntemi seçilmesinde hastalığın evresi çok büyük bir etken tabi ki. Evrelere göre doktor tedavi yöntemi seçecektir.  Bir çok kadın birden fazla tedavi görmekte. Hastalığın herhangi bir safhasında, kadınlar kanserin diğer belirtilerini kontrol etmek, gördükleri tedavinin yan etkilerini hafifletmek, duygusal uyumu kolaylaştırmak için tedavi görebilirler, bunlara hafifletici tedavi denir. Meme kanseri tedavisi, lokal tedavi ya da sistemik tedavi olmaktadır.

Meme kanseri tedavisi konusunda en yaygın yöntemidir.  Memenin alınmadığı ameliyat türü; Kanser kitlesinin alındığı fakat memenin alınmadığı operasyona, meme koruyucu ameliyat (parsiyel mastektomi) denir. Bu ameliyat türünden sonra kalmış olabilecek kanser hücreleri için radyoterapi yöntemi uygulanır. Modifiye radikal mastektomi yönteminde, cerrah göğsün tümünü, koltukaltındaki lenf nodlarının çoğunu veya tümünü alır. Bu ameliyattan sonra yine radyoterapi uygulanabilir.

Yüksek enerjili ışınlar, x ışınları, kullanılarak kanser hücrelerinin öldürülmesi veya küçültülmesini sağlar. Radyasyon vücut dışından yapılabilir ya da tümörün içine radyoaktif madde de yerleştirilebilmekte.

Meme kanseri tedavisinde erken teşhis evrelerinde bile kemoterapi görülebilir. Kan yoluyla yayılan kanser türünde etkilidir.

Hormonal tedavi, hormonun aktif hale gelmesini ve meme kanseri hücrelerinin tekrar çoğalmasını engeller.