Kahve Falı ve En Çok Görülen Tabirler

Kahve falı artık hayatımızın günlük bir parçası haline geldi… Telvelerden geleceği görenlerin olduğu da artık çok açık tabii… Peki, nasıl oldu da kahve neredeyse her gün içtiğimiz bir içecek haline geldi ve daha da önemlisi kahveyi kim buldu? KEn çok rivayet edilen görüşe göre, Etiyopya, kahvenin ilk bulunduğu yer. Habeşistan(Etiyopya)’da bir çobanın keçilerin davranışlarını gözlemlemesi ile bu içeceği bulduğu söyleniyor. Keçilerin, çalılıklarda buldukları kırmızı meyveleri yedikten sonra daha hareketli olduklarını gözlemleyen çoban, meyveyi kendi de dener söylenene göre… Ve kendisindeki uyarıcı ve rahatlatıcı etkiyi keşfeder. Bunu, zamanın dervişlerinden Şazili’ye bildirirler ve bu meyvenin suyunu kaynatıp içen ilk kişinin de Şazili olduğu söylenir. Hatta, kahvenin bir süre Şazili ismi ile anıldığı da biliniyor. Kahve ismi ise Habeşistan’da kahve bitkisinin yetiştiği Kahwa’dan geliyor olmalı derler. Bundan sonraki süreçte ticareti de yapılmaya başlanıyor kahvenin. Bu olayın 1.yy’dan itibaren olduğu da tahmin ediliyor. Etiyopya’dan sonra Yemen, Mısır, Mekke ve daha sonra da Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul’a geliyor. Oradan da Avrupa ve en son Brezilya’ya gittiği de biliniyor.

Peki, kahveyi anladık ama nasıl oldu da bu geleceği görmek adına kullanılmaya başlanan bir ritüel haline geldi derseniz, bunun da saraya ve cariyelere dayandığını söylemek yanlış olmaz. Sarayda cariyelerin kahve içtikleri ve fincanın içinde gördükleri şekillerden birbirlerine söyleyemedikleri ne varsa söyledikleri biliniyor. Malum, konuşmaları çok da serbest olmasa gerek… Daha sonra da bu ritüel, geleceği tahmin etmek amaçlı kullanılmaya başlanıyor ve şu an dünyanın neredeyse her yerinde bu ritüel uygulanıyor diyebiliriz. Gelelim kahve fincanlarında en sık görülen on figüre ve anlamlarına…

 

En sık görülen sembollerin başında kuş ve balıkların geldiğini biliyor muydunuz? Peki anlamları nedir? En sık görülen on sembolün anlamı şöyle sevgili okuyanlar;

 

Kahve Falında Kuş Görmek; Genellikle haber olarak yorumlanır. Uzaktan gelecek ve sizi sevindirecek bir haber alacağınızı işaret eder. Bu haber karşısında çok şaşıracağınız ve adeta sevinçten havalara uçacağınızı da belirtir.

 

Kahve Falında Balık Görmek; Kısmet ve şans olarak yorumlanır. Yakın zamanda kısmetinizin açılacağı ve şansın artacağını işaret eder. Maddi sıkıntılardan kurtulmak anlamına da gelir.

 

Kahve Falında Kalp Görmek; Özellikle duygusal yaşam bakımından mutlu olmak olarak yorumlanır. Bekar kişiler yeni bir ilişkiye başlar ve evli kişiler ise aşklarının yeniden canlandığını görür. Uzun sürecek mutluluğu işaret eder bu figür.

 

Kahve Falında Tavuskuşu Görmek; Maddi açıdan refaha erişmenin habercisidir. Aynı zamanda alım-satım, mülk edinmek gibi anlamlara gelir. Yüklü miktarda gelecek parayı da işaret eder.

 

Kahve Falında Yılan Görmek; İyiye işaret değildir. Genellikle arkadan iş çeviren insanların varlığını belirtir. Büyüklüğü ve uzunluğuna göre düşmanın gücünün fazlalığını da simgeler.

 

Kahve Falında Horoz Görmek; Evli kişiler için çocuk sahibi olmak ile ilgilidir. Bekar insanlar ise maddi açıdan kuvvetli biri ile evlenir. Maddi ferahlamayı kesinlikle işaret eder ve mutluluk habercisidir.

 

Kahve Falında Deve Görmek; Kişinin bütün sıkıntı ve yüklerinden yakın zaman içinde kurtulması olarak yorumlanır. Devenin büyüklüğü, kısmetin büyüklüğü ile orantılıdır. Her halükarda iyi olarak yorumlanan bir figürdür.

 

Kahve Falında Ejderha Görmek; Sizi öfkelendirecek olayların başlayacağına işarettir. Öfkenizi kontrol etmekte zorlanacağınız anlamına gelir. Aynı zamanda çevrede kötü niyetli insanlar olduğunu da anlatır.

 

Kahve Falında Fare Görmek; Sevdiğiniz ve güvendiğiniz bir kişinin sizi beklemediğiniz bir zamanda hayal kırıklığına uğratacağı anlamına gelir. Bu insan ile yollarınızın ayrılacağının da habercisidir.

 

Kahve Falında Tavşan Görmek; Mutluluk habercisi olabileceği gibi, fincandaki konumuna göre aldatma habercisi olduğu da söylenir. Kısa süreli duygu yoğunluklarını işaret eder. Konuma göre bu mutluluk ya da üzüntü olarak değişir.

 

Mutlu yıllar dilerim

Senanur Tan