Burçlar Değişti Mi? ‘Yılan Burcu’ Zodyak’a Eklendi Mi?

burçlar

Bir süredir merak edilen burçlar değişti mi sorusunu Falsepeti olarak okuyucularımıza biz de açıklayalım dedik. Öncelikle bu iddiaların nereden çıktığı konusuna değinirsek, NASA’nın yayımlamış olduğu bir blog yazısının ortalığı karıştırdığını söyleyebiliriz. NASA’nın yayımladığı bir blog yazısında geçen sabit yıldızların konumlarının değiştiği bilgisinden sonra, herkesin aklına ‘burçlar değişti mi’ sorusu geldi. NASA dünyanın ekseninin yıllar içerisinde kaydığını ve bu sebeple de yıldızların yerlerinde değişim olduğunu açıklamıştı. Ülkemizde ise bu açıklama burçların artık değiştiği ve 13. burç olan Yılan burcunun da burçlara eklendiği haberlerini gündeme getirdi. Peki burçlar gerçekten değişti mi?

Yıldızların Değişimi Tropikal Zodyak’ı Etkilemedi

Sosyal medyada da sık sık ortaya atılan burçlar değişti mi iddiası doğru değil. Çünkü klasik astrolojide “Tropikal Zodyak” yani Mevsimsel Zodyak kullanılıyor. Mevsimsel astrolojiyi oluşturan burçlarda ise takım yıldızları kullanılmıyor. Yani modern ve klasik astrolojiyle ilgilenen kişiler, sabit yıldızlarla çalışmıyorlar.

Burçlar için takım yıldızların isimleri kullanıldığı için, takım yıldızları hareket ettikçe tarihlerin değiştiği habere gündeme geliyor. Ancak burçlar isimlerini takım yıldızlarından alsalar da onlara bağlı değillerdir.

Dünya ekseninde her 72 yılda bir kez meydana gelen yalpalama ile takım yıldızlarının yeri gerçekten de değişmektedir. Ancak Tropikal Zodyak bundan etkilenmemektedir. Yani; NASA’nın yazdığı blog yazısındaki sabit yıldızlarda meydana gelen değişim, burçları sembolize eden yıldızlar değiller.

Yılan Burcu Var Mı?

Yukarıdaki bilgiler ışığında burç tarihlerinin değişmediği gerçeği ortaya çıkıyor. Bu sebeple herhangi bir burç eklemesinin de söz konusu olması mümkün değil. Klasik ve Batı astrolojisini yani; Mevsimsel Zodyak’ı kullananlar için 13. bir burç yok. Mevsimlerden ilham alan Zodyak diziliminin değişmesi için, mevsimlerde majör bir değişim meydana gelmesi gerekir. Bu değişiklik meydana gelmediği sürece, burç sisteminde de bir değişiklik olmayacak.