Retro Ne Demek?

retro-ne-demek
retro-ne-demek

Retro ne demek sorusunun yanıtı özellikle astroloji ile ilgilenen insanlar tarafından oldukça merak edilmektedir. Astroloji dilinde kullanılan terimlerden birisi olan retro, bu alanla uğraşan kişilerin sıklıkla karşısına çıkan bir terimdir. Ek olarak astrolojide ifade ettikleri, bizlere yansıttıkları farklı anlamlara gelebilir. O yüzden biz de bugün sizlerle yazımızın devamında retro terimi ile ilgili merak edilenleri paylaşacağız.

Retro Ne Demektir?

Retro kelimesi aslında bir ön ektir. Latincede geriye doğru, arka, arkaya doğru anlamlarına gelir. Asıl kelime ise retrograde olarak bilinir. Bunun anlamı da geriye doğru giden, bozulan ve kötüleşen olarak bilinmektedir.

Kelime anlamı bu şekilde olsa da bizim asıl merak ettiğimiz retro kelimesinin astrolojide yansıttıklarıdır. Bu sebeple şimdi sizlerle birlikte astroloji alanında retro kelimesinin kullanımını ve detaylarını inceleyeceğiz.

Astrolojide Retro Ne Anlama Gelir?

Astrolojide de retro kelimesi kendi anlamına yakın bir şekilde ifade edilir. Öyle ki astrolojide gezegenlerin hareketleri oldukça önemlidir. Bu sebeple retro kelimesini de sıklıkla duyabilirsiniz. Tam olarak gezegenlerin gerilemesi, geri gitmesi anlamına gelir.

Fakat bilindiği üzere normal şartlarda, teknik açıdan bakıldığında hiçbir gezegen geriye doğru hareket etmez. Bu da aslında retro durumunun Dünya’dan baktığımız açıya göre bize verdiği bir izlenim olduğu anlamına gelmektedir. Hiçbir gezegen geriye doğru gitmediği gibi yavaşlamaz da.

Ancak Dünya ve diğer gezegenler Güneş’in etrafında farklı yörüngelerde dönerken farklı bir hıza da sahip olurlar. Eğer herhangi bir gezegenin dönüş hızı Dünya’nın hızından yavaş bir duruma düşerse, bu da geri gidiyor gibi yansır. Astrolojide de bu duruma retro adı verilir.

Güneş ve Ay dışındaki tüm gezegenler için retro durumu söz konusu olabilir. Her gezegenin retro süresi farklılık gösterir. Bununla birlikte insanlar üzerindeki etikleri de farklıdır. Retronun burçlar üzerinde de önemli etkileri vardır.

Retro Etkisi Nedir?

Retronun kısaca astroloji dilinde gezegenlerin geri gitmesi anlamına geldiğini açıklamıştık. Bu durum elbette ki burçları ve dolayısıyla da insanları da etkiliyor. Retro etkisi, o an retro durumunda olan gezegenin yönettiği, yansıttığı alanlarda bir yavaşlamaya ve gerilemeye sebep olmaktadır. Öyle ki söz konusu gezegenler o esnada da dışarıya ifade etmekte zorlandığımız birçok davranışı ve konuyu temsil etmektedir.

Bu zamanlarda mecburi bir içe dönüş, yarım kalan konuların tamamlanması gibi durumlar meydana gelebilir. Retro zamanları insanlar için durup dinlenmeyi, olan biten olayları da tekrar bir gözden geçirmeyi ifade eder.

Özellikle bu dönemlerde gezegenlerin yansıttığı ve yönettiği alanlar ile aktiviteler iyi çalışır durumda olmazlar. Bu da birçok karışıklığa sebebiyet verebilir. Retro o an hangi gezegendeyse o konularda zorlanmalar, sorunlar ve arızalar yaşanabilir. Şimdi de gelin, gezegenlerin retro dönemlerine ve o dönemde karşı karşıya olduğumuz durumlara göz atalım.

Merkür Retrosu

Merkür retrosu belki de en çok duyduğunuz retro olabilir. Çünkü yılda üç veya dört kez meydana gelir. Her bir retro süresi de ortalama olarak 20-24 gün olarak bilinir. Merkür, akılsak, iletişimsel ve zihinsel olan her şeyi kapsar. Dolayısıyla retro dönemlerinde her türlü sözlü ve yazılı anlaşmalar, iletişim araçları, teknolojik aletler, haberleşmeler, kontratlar ve ticaret hayatı dikkat edilmesi gereken alanlardır. Bu konularda tedbirli olmakta fayda vardır.

Venüs Retrosu

Venüs gezegeni ortalama olarak bir buçuk yıl içerisinde bir kez retro yapar. Bu retro da ortalama olarak 40-42 günlük bir süreye tekabül eder. Venüs gerilediği dönemlerde, karşılıklı kurulan bağlar, ilişkiler, ilişkilere yönelik olan bakış açısı ve sergilenen davranışlar ile birlikte, tutumlar, tavırlar üzerinde etkiler meydana getirir. Bu dönemde ilişkileri yeniden gözden geçirme ihtiyacı hissedilebilir. Sosyal hayattan uzaklaşarak içe çekilme durumları oluşabilir.

Mars Retrosu

Mars retrosu iki ile iki buçuk yılda bir meydana gelir. Bu süreç ortalama 80 gün sürer. Mars genel olarak dışa dönük bir yapı içermektedir. Fakat retroda, yani gerilemeye başladığı dönemde bu enerjiyi kaybederek daha fazla içselleştirilmiş, bilinçaltındaki duyguları yansıtır. Kişiler için kendini, duygularını ve isteklerini açıkça ifade etmek zorlaşabilir. Bu dönemde içe kapanıklık, öfke, korku ve tereddüt etme gibi durumlar karşısında dikkatli olmak gerekebilir. Yanlış kararlar almaya çok müsait bir dönemdir.

Jüpiter Retrosu

Jüpiter gezegeni yılda yalnızca bir kez retro durumuna girer. Her bir retro da ortalama olarak 120 günlük bir süreç anlamına gelir. Jüpiter’in retroya girmesi, inanç ve amaçların, kişiler için idealleştirilmiş fikirlerin baskın olarak yüzeye çıkışına etki edebilir. Çevrede gelişen olaylara karşı fanatiksel boyutta tutkulu bir eğilim meydana gelebilir. Bu dönemde ahlak ve yargı anlayışı sorgulanır, yeniden değerlendirilir. Dış dünya ve maddesel gelişimlerin yanı sıra içsel farkındalık artar ve manevi gelişmeye odaklanılır.

Satürn Retrosu

Satürn retrosu yılda bir kez meydana gelir. Bu dönem de yaklaşık olarak 150 günlük bir süreden oluşur. Satürn gezegeni sorumluluklar, görevler ve sınırlandıran gerçeklikleri yansıtır. Öyle ki Satürn, disipline eden, kurallar koyan ve sınırları belirleyen, düzen sağlayan enerjiler taşır. Retro dönemleri ise yeni başlangıçların zamanı olmadığını hatırlatır. Bunun yerine en faydalı olacak şekilde göz ardı edilen sorumlulukların üstlenildiği, yerine getirilmemiş görevlerin yerine getirildiği bir süreci yansıtmaktadır.

Uranüs Retrosu

Uranüs gezegeninde sadece yılda bir kez retro gerçekleşir. Bu süreç ortalama olarak 150 günlük bir dönemi kapsamaktadır. Uranüs, bütünün bir parçası olmak ilkesi ile çalışır. Bu yüzden de etkileri ve olayları bizi dar düşüncelerimizden çıkmaya zorlayan, bakış açımızı daha da genişletmemiz gerektiğini bildiren yönde olur. Öyle ki retro döneminde bilincimize bir farkındalık ve uyanış sağlanmaktadır.

Neptün Retrosu

Neptün de diğer birçok gezegen gibi yalnızca yılda bir kez retro dönemine girer. Bu süreç yaklaşık olarak 150 günlük bir süreden meydana gelmektedir. Neptün retrosu denilince akla ilk olarak yaratıcılık, ilham ve sezgi gücü gelmektedir. Bu dönemde rüyalar, duru görüler, vizyon ve sezgilerde artış yaşanabilir. Hayal dünyası içinde kalan, gerçek dünyanın gerektirdiği sorumluluk ve görevlerden uzaklaşma, kaçma arzusu meydana gelebilir. Kişide amaç duygusunu yitirmek ve hedeflerde şaşırmalar ise Neptün retrosunda altı çizilen, dikkat edilmesi gereken durumlardır.

Plüton Retrosu

Plüton gezegeni yılda bir kez retro, gerileme hareketi yaşar. Bu süre ortalama olarak 150 günlük bir süreçten oluşmaktadır. Plüton, diğer kolektif gezegenler olan Neptün ve Uranüs gibi üst bilincin açığa çıkması, çoğul bakış açısını temsil eder. Bu dönemde toplumsal ve sosyal uyumsuzluklar, aykırı davranışlar, krizler, huzursuzluk, travmalar, kayıplar ve yıkılışlar meydana gelebilir. Plüton retrosu, kendini açığa çıkaran dönüşümlerin yansımasıdır.


Retro denince merak edilenlere cevap vermeye çalıştık. Aklınızda farklı bir soru varsa yorum yapmayı unutmayın!

Ayrıca, Fal Sepeti deneyimini yaşayabilmeniz için sizi profesyonel falcılarımız aracılığıyla; Kahve, Tarot, Katina, Su ve Yıldızname gibi falları online baktırmaya davet ediyoruz. Sadece size özel yorumlarla aklınızdaki soruların cevaplarını öğrenin!