8 Mart 8 Kadın -2

Mart ayına girdik ve biz kadınlar için bu Mart’ın ayrı bir önemi var, çünkü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Ülkemizde ilk olarak 1921 senesinde kutlanan bu gün, tüm dünyada büyük bir coşkuyla kutlanmaktadır. Her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanan bu gün, biz kadınların değerini daha da iyi anlatmakta ve kendimizin taleplerini daha güçlü bir şekilde ifade edebildiğimiz, sesimizi duyurabildiğimiz bir gündür. Biz de ülkemizin en önemli kadınlarından bazılarını hem sizlere tanıtacağız hem de onları anacağız.

Türkan Saylan

Türkan Saylan Kimdir

* 13 Aralık 1935 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Aktivist, eğitimci, yazar, akademisyen ve tıp doktorudur.

* 1963 senesinde İstanbul Üniversitesi’nin Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

* 1968 senesinde mezun olduğu üniversitesinin Dermatoloji Anabilim Dalı’nın Başasistanlığına atandı. 1971’de ise İngiltere’de eğitim gördü. 1 sene sonra doçent, 6 sene sonra ise profesör oldu.

* 1981 – 2001 yıllarında Lepra Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü’nü yürüttü. (İstanbul Üniversitesi)

* 13 Aralık 2002 tarihinde emekli oldu.

* Lepra konusunda ülkemizde Cüzzamla Savaş Derneği ve Vakfı’nı kurarken, Dünya Sağlık Örgütü’nde de Lepra konusunda danışmanlık yaptı.

* 1989 senesinde Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği genel başkanıydı, aynı zamanda kurucular arasında yer almaktaydı.

* Birçok ödül aldı ve birçok sosyal, mesleki derneğin üyesiydi.

* 31 Mart 2000 tarihinde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Sosyal Hizmetler Danışma Kurulu üyeliğine getirildi. 2001’de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından YÖK üyeliği görevi verildi.

* 18 Mayıs 2009 tarihinde İstanbul’da vefat etti. 2 oğlu vardır, 1957 yılında evlendi ve 9 yıl sonra boşanmıştır. 2. evliliğini de yapmış ve o da ayrılıkla sona ermiştir.

Türk tarihinde önemli yere sahip olan Türkan Saylan’ı rahmetle anıyoruz.