8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanır?

Dünya Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanmaktadır. Ülkemizde ilk kez 1921 senesinde, “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. Tüm dünyada kutlanan özel bir gündür.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

1857 senesinde New York’taki dokuma işçisi bayanlar, daha bir yaşam istediler. Ayrımcılığa ve eşitsizliğe karşı boy gösterdiler. Kadınların bu istekleri çabaları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün temellerini oluşturdu.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Hakkında Bilgi

8 Mart, 1977 senesinde Dünya Kadınlar Günü olarak Birleşmiş Milletler tarafından ilan edildi. Bu günün temeli ise eskilere dayanıyor. Bu gün, 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde başladı. 40.000 dokuma işçisi daha iyi bir çalışma ortamı ve daha iyi bir maaş için grev başlattı. Bu grev polisin gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda kanlı bitti. Saldırı esnasında meydana gelen yangında çoğu kadın olmak üzere tam 129 işçi hayatını kaybetti. İşçilerin cenaze törenine 100.000’den fazla kişi katıldı. 1910 senesinde Kopenhag’da (Danimarka) toplanan II. Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin(Almanya Sosyal Demokrat Parti Önderi); 129 kadın işçi anısını 8 Mart’ın “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmasını önerdi. Oy birliğiyle kabul edilen bu teklif sonrası 16 Aralık 1977 tarihinde “Dünya Kadınlar Günü” kutlanması kararına varıldı. Böylelikle bu gün; bayanların güncel taleplerini ifade ettiği ve onları daha da değerli hale getirdiği özel bir haline dönüştü.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajları

  • Özlem duyan, acı çeken, hakkını savunan, emek veren bütün kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun.
  • Koruyucu meleğimsin, şefkatlisin, sıcaksın ve sabırlısın… En önemlisi annemsin. Dünya Kadınlar Günü’n kutlu olsun anneciğim.
  • Cumhuriyet ile kazanılmış özgürlükler ve çağdaş haklarla birlikte, yaşamın her bölümünde başarıyla yer almış bayanlarımızın Kadınlar Günü’nü kutluyorum.
  • Her kadın bir çiçektir, böylesine özel bir günde onlara çiçek hediye edelim. Kadınlar gününüz kutlu olsun.
  • Her zaman erkeğinin ardında destek olan, ne istediğini bilen ve çocuklarının başında onları koruyup kollayan kadınlar; 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nüz kutlu olsun.