İlkbahar Ekinoksu ve Etkileri

21 Mart’ta gece ve gündüz eşitleniyor ve Bahar Ekinoksu başlıyor. Peki bu süreçte neler yaşayacağız?

Gündüz ile gecenin eşit olması durumu, 21 Mart ve 23 Eylül’de gerçekleşiyor. Bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahar başlangıcı olarak kabul ediliyor. Güney yarım kürede geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken, kuzey yarım kürede ise tersi oluyor.

Ekinoks, gün dönümü ilkbaharın habercisi ve sıcakların artması şeklinde yorumlanır. Ekinoks (gün tün eşitliği ya da ılım olarak da bilinir), Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği an. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. Dünyanın birçok yerinde ve ülkemizde Ekinoks ile Nevruz baharın gelişi çeşitli şekillerde kutlanır. Yılda iki kez tekrarlanır.

Nevruz, baharın ilk günüdür ve bu gün kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun (gün tün eşitliği) oluştuğu gündür. Güneş ışıkları ekvatora dik açı ile gelir. Gece ve gündüz birbirine eşitlenir. Ayrıca hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattındadırlar ve gün ışığı her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.

Güneş’in Koç burcuna geçişinin ardından İlkbahar ekinoksu da başlıyor ve tüm burçlar tabi ki bu durumdan yoğun şekilde etkilenecek. İlkbahar ekinoksu uzun zamandır aradığımız huzuru ve dengeyi bulmamızı sağlayacak diye ifade edebiliriz. Kendimizi çok daha yenilenmiş ve mutlu hissetmeye başlıyoruz. Planladığımız şeyleri yapmak için harekete geçecek ve hedeflerimiz için daha somut adımlar atacağız.

Kısaca burçlara göre tavsiyeler vermek gerekirse durumu şöyle ifade edebiliriz:

Koç: Alınacak kararlara dikkat etmeliler.

Boğa: Somut düşüncelere göre hareket etmeliler.

İkizler: Pozitif düşüncelere odaklanmalılar.

Yengeç: Kaygılara göre davranmamalılar.

Aslan: Cesur olmalılar.

Başak: Özeleştiri yapmalılar. 

Terazi: Yaşamın güzel yönlerini keşfetmeliler.

Akrep: Belirsizliklerden uzak durmalılar.

Yay: Endişelerden kurtulmalılar.

Oğlak: Kendilerini kısıtlamalılar.

Kova: Ne olursa olsun pes etmemeliler.

Balık: Geçmişe takılmamalı ve yeniden başlamalılar.

İlkbahar Ekinoksunda hepimiz yenileneceğiz. Aslında bir anlamda bu süreci nasıl karşılayacağımız bu bundan sonrasında neler yaşayacağımız da bizim elimizde diyebiliriz. Çünkü bu dönemde ne kadar pozitif, dengeli ve iyi olursak önümüzdeki günlerde bunun etkilerini de yoğun biçimde göreceğiz.