Yağ Bezesi Nedir
Tıp literatüründe “epidermal kist” olarak adlandırılan yağ bezesi; genellikle sırt, yüz ya da kulak arkası gibi kısımlarda meydana gelir. İçinde sebum bulunan bu kistler zararsızdır. Tedavi edilmeden de geçebilir. Bazı durumlarda yağ bezesi çok büyük olabilir, ağrı yapabilir ya da enfeksiyon kapabilir. Bu gibi durumlar tıbbi müdahale gerektirir. Serttir, parmak uçlarıyla yerinden oynatılabilir, cilt renginde olurlar, genellikle ağrı yapmazlar.
Yağ Bezesi Neden Olur
- Tıraş ya da ağda,
- Akneye yatkın cilt,
- Şişen saç kökleri
- Güneş ışığı,
- Aşırı yağ üretimi,
- Aşırı testosteron üretimi.
Yağ Bezesi Nasıl Geçer
Biz sizlere evde uygulayabileceğiniz bitkisel yöntemleri önereceğiz. Bunları uygulamadan önce ağrı yapan bir yağ bezeniz varsa, mutlaka uzman bir doktora görününüz.
- Bal: 1 çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı buğday ununu merhem kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Bu karışımı yağ bezesinin üzerine sürün, üzerini kapatın ve 1 gece bekletin.
- Sirke: Sirkeyi yağ bezesine sürün, daha sonra gazlı bezle bezeyi kapatın. 3-4 gün kadar bekletin ve sonra gazlı bezi çıkartın. Çıkarttıktan sonra pamuğu ılık suyla ıslatıp bölgeyi temizleyin.
- Hintyağı: Pamuğa ya da pamuklu kumaşa 4 damla hintyağı damlatın ve yağ bezesinin üzerine koyun. Daha sonra üzerine sıcak havlu koyun ve yarım saat bekleyin. Gün içerisinde 2-3 kere tekrar edin.
- Buhar: Sık sık duş alarak yağ bezesini yumuşatabilirsiniz. Bunun yanı sıra havluyu buharda ısıtın ya da sıcak suyla ıslatın. Daha sonra iyice sıktıktan sonra yağ bezesinin üzerine kompres yapın. Gün içerisinde yarım saatlik sürelerde 3-4 kere uygulayabilirsiniz.