Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzün en popüler arınma yöntemlerinden biri olan yoga, son yıllarda adını geniş topluluklara duyurmuş olsa da mazisi eski çağlara kadar uzanıyor. Kelime anlamı kontrol etmek olan yogayı herhangi bir din, ırk ya da felsefe ile birleştirmek oldukça yüzeysel bakma anlamına geliyor. Yogayı her dinden ve inanıştan olan pek çok kişi hayatına dahil ediyor ve böylece günlük hayatın stresinden arınma imkanını değerlendiriyor. Yoganın alt yapısında vücudu, beyni ve duyguları eş zamanlı olarak kontrol altında tutma amacı yatıyor. Yoga temelinde sekiz basmaktan oluşuyor. Her basamağın kendine özgü egzersizleri bulunuyor. Dolayısıyla yüzlerce hatta binlerce egzersizi içerisinde bulunduran bir arınma çalışmasından bahsediyoruz.yoga

Temel Yoga bir diğer adı ile orijinal yogayı sekiz basamak ile keşfedebilirsiniz. Ancak günümüzde bireysel yapılan çalışmalar ile orijinal yogadan sıyrılıp yeni metotlar geliştirenler de bulunuyor. Fakat asıl olan temel çalışmaların faydaları yüzyılları aşıp günümüze gelmiş durumda. Bu sebep ile size orijinal yoga basamaklarından bahsedeceğiz.

  • Arınma (Negatif Enerjiden Arınma – Yama)
  • Güçlendirme (Pozitif Enerjiyi Güçlendirme – Niyama)
  • Duruş çalışması (Asana)
  • Biyoenerji ve Nefes Çalışması (Pranayama)
  • Astral Çalışma ve Çakra Çalışması (Pratyahara)
  • Konsantrasyon Çalışması (Dharana)
  • Meditasyon Çalışması (Dhyana)
  • Evrenle Bütünleşme (Trans – Samadhi)

Yoganın sekiz basamağının altında tahmin edebileceğinizin çok üzerinde egzersiz çalışması bulunuyor. Her basamağın kendine özgü çalışmaları mevcut. Günümüzde orijinal yoga çalışmalarından sıyrılıp alt basamaklardaki egzersizleri ufak değişiklikler ya da birebir kullanımlar ile yeni ve en etkili metot reklamları ile verilen derslere de rastlamanız oldukça olası ancak yogadan beklediğinizi verimi alabilmeniz için orijinal yogadan kopmamanızı öneririz.

Yoga ile bedensel egzersizinizi yapabileceğiniz gibi ruhunuzu arındıracak, pozitif enerjinizi yükseltecek, yaşama karşı olan bakış açınızın bambaşka bir noktaya ulaştığını fark edebileceksiniz. İçinizdeki gerçek kimliği keşfetmek ve hayattan keyif almayı yeniden öğrenmek için yoga oldukça başarılı bir yöntem. Ancak her eylemin ilk adımı inanmak ve hissetmekten geçiyor; yoganın felsefesine saygı duyma ve hissetme aşamaları neticesinde gerek bedeninizde gerekse ruhunuzda yoganın naif dokunuşunu hissedebilirsiniz.

Ruh ve beden sağlığınızın sizi terk etmediği keyifli bir yaşam dileriz.